|
AdminS

Projekt “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy” to nie tylko prowadzenie hodowli ziół, ale również nauka wykorzystywania ich w codziennym życiu. W ostatnim tygodniu w Kolorowym Zakątku odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie klas drugich oraz uczniowie o specjalnych potrzebach edukacyjnych i wolontariusze przygotowywali spaghetti z ziołami. Wszyscy mogli się przekonać, że w krótkim czasie można przygotować smaczną i bardzo zdrową potrawę!

A oto przepis na nasze spaghetti:

SKŁADNIKI:

  • 400g makaronu spaghetti,       
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,             
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • natka pietruszki,  
  • świeży tymianek,                               
  • 2-4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • parmezan,
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować al dane.
  2. Pokroić czosnek i podsmażyć go na rozgrzanej oliwie.
  3. Do przyrumienionego czosnku dodać makaron, wymieszać i chwilę podsmażyć.
  4. Pokroić  natkę pietruszki, a listki tymianku poobrywać z łodyżek.
  5. Dodać natkę, chilli, sól i tymianek do makaronu.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze parę minut na małym ogniu.
  7. Zetrzeć parmezan.
  8. Przełożyć makaron na talerz i posypać startym parmezanem.

SMACZNEGO!!!