|
AdminS

W październiku i listopadzie odbyły się kolejne spotkania w ramach projektu “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy”. Klasa IIa, IIb oraz grupa uczniów niepełnosprawnych i wolontariuszy przygotowywali wegetariańskie klopsiki z ziołami. Zajęcia miały charakter prozdrowotny, ale uczyły też, jak w ekonomiczny sposób wykorzystywać produkty w kuchni. Uczestnicy najpierw przygotowali sok z jabłek, marchwi i buraków, a potem z resztek przygotowali wegańskie klopsiki. Wystarczyło dodać kaszę jaglaną, jajko, przyprawy oraz posiekane świeże zioła i uformować zgrabne kuleczki. Kiedy danie zapiekało się w piekarniku uczniowie przyrządzili sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Zajęcia w “Ziołowym Zakątku” są dowodem na to, że można w krótkim czasie przyrządzić smaczną i zdrową przekąskę.

Nikola Plewka, kl. VIIa