W piątek 21 listopada grupa uczniów naszej szkoły wzięła udział w niecodziennych zajęciach. Warsztaty Pt. „Od ziarenka do bochenka” odbyły się w Karczmie Biskupińskiej. Na początku musieliśmy założyć specjalne stroje, następnie pani instruktor wprowadziła nas w tajniki powstawania chleba i masła. W części praktycznej każdy z uczestników z przygotowanego ciasta wyrobił własną bułeczkę. W czasie, gdy bułki piekły się my przystąpiliśmy do wyrabiania masła. Narzędzie, które było do tego potrzebne nazywa się kierzynka. Kiedyś była zrobiona w całości z drewna, ale teraz nowocześniejsza wersja łączy szkło i drewno. Dawna była zdecydowanie bardziej wytrzymała. Po skończonej pracy zasiedliśmy do stołu. Każdy mógł zjeść pachnącą, ciepłą bułkę z pyszny, świeżym masłem. Były to miłe i wesołe chwile, ale wszystko co dobre szybko się kończy. Dopiero co rozkręciliśmy się, a już trzeba było wracać. Nad przebiegiem wycieczki czuwała pani Justyna Świeboda. Opiekę nad uczniami sprawowały panie Arleta Nowak, Ela Żak i Monika Wardęcka oraz rodzice, na których zawsze można liczyć. Dziękujemy panu dyrektorowi za pomoc w zorganizowaniu wyjazdu.
Tekst: Ela Żak