wigiliaW poniedziałek 9.12.2019 r. odbyło się świąteczne spotkanie w Kolorowym Zakątku. Brali w nim udział uczestnicy terapii kuchennej oraz ich opiekunowie. Zajęcia te prowadziły p. M. Kucharska, p. M. Łukomska, p. K. Moritz i p. M. Zimińska. Jak na wigilię przystało wszyscy przygotowywali paszteciki z kapustą  i grzybami, a w wielkim garnku gotował się barszcz. Drugą część - zajęcia plastyczne przygotowały: p. A. Głowicka - Koczorowska, p. J. Świeboda, p. P. Jasnowska, p. A. Nowak i p. M. Wardęcka. Uczestnicy wykonywali świąteczne wieńce z papierowych talerzyków, krepy i kolorowych ozdób. W pięknie przystrojonej sali, przy zastawionym stole i odgłosach kolęd wszyscy poczuli klimat nadchodzących świąt.

                                     Nikola Plewka kl.VIIa

We wtorek, 29 października klasa Vb wzięła udział w realizacji projektu “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy”, w ramach której tworzyła bukiety z ziół w słoikach. Celem zajęć było zaciekawienie uczniów wykorzystywaniem ziół i roślin w różny sposób. Uczniowie dowiedzieli się do czego wykorzystywane są poszczególne zioła w przemyśle spożywczym. Lubczyk, mięta czy szczawik są nie tylko aromatycznymi przyprawami spożywczymi, ale pięknymi roślinami ozdobnymi. Zajęcia zostały przygotowane ze środków Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Barcinie pozyskanych w projekcie TESCO “ Decydujesz, pomagamy”.

Arleta Nowak

W poniedziałek 28.10.2019 r. w Kolorowym Zakątku gościliśmy wyjątkową osobę - strażniczkę Kurhanu w Złotowie - panią Danutę Wesołowską. Spotkanie odbyło się w ramach projektu “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy” realizowanego dzięki funduszom pozyskanym przez Towarzystwo Przyjaciół Dzieci w Barcinie. Pani Danuta, z zamiłowania zielarka, opowiadała o otaczających nas roślinach i pokazywała, w jaki sposób można je wykorzystać w codziennym życiu. Uczestnicy spotkania mieli możliwość samodzielnie zrobić ziołowy napar oraz zasadzić miętę przywiezioną z Maroka. Mamy nadzieję, że to nie ostatnie spotkanie z panią Danutą i jej pasją.

Monika Łukomska

W sobotę 25 października po raz kolejny spotkaliśmy się w Kolorowym Zakątku na zajęciach wolontaryjnych „Chwila oddechu”, które skierowane są do wszystkich dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych z naszej gminy. Przybyły zarówno przedszkolaki jak i starszaki a opiekę nad nimi sprawowali wolontariusze: nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół w Barcinie. Tematyką obecnego spotkania stała się panująca wkoło jesień. Zajęcia rozpoczęły się w rytm jesiennych piosenek, do których wspólnie wykonywaliśmy pląsy i układy z wykorzystaniem chusty animacyjnej. Był też czas na swobodną zabawę z rówieśnikami i wolontariuszami oraz cieszenie się smakiem darów jesieni: jabłek. Najmłodsze dzieci zostały zaangażowane do prac przy projekcie „Ziołowe przyprawy z własnej uprawy ” realizowanym we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci w Barcinie. Własnoręcznie sadziły ziołowe sadzonki do specjalnie przygotowanych donic z ziemią. W podobnych zajęciach uczestniczyli już uczniowie naszej szkoły podczas terapii kuchennej. Na koniec każdy chętny mógł wykonać jesienną pracę plastyczną. Do zobaczenia na kolejnym sobotnim spotkaniu 23 listopada. Zapraszamy wszystkich, którzy zechcą włączyć się we wspólne zajęcia w ramach wolontariatu.

Magdalena Kucharska, Monika Łukomska, Karolina Moritz

W ostatni poniedziałek roku szkolnego w „Kolorowym zakątku” odbył się kolejny, czyli jedenasty już gminny konkurs kulinarny „Smaki lata” realizowany w ramach projektu terapii kuchennej „Zdrowe wypieki”. Przy wspólnym stole zgromadzili się uczniowie o specjalnych potrzebach edukacyjnych z różnych placówek naszej gminy. Przybyli przedstawiciele Szkoły Podstawowej w Mamliczu, Szkoły Podstawowej nr 1 oraz z Zespołu Szkół w Barcinie. Gościliśmy także dzieci z wszystkich przedszkoli w naszym mieście.

Uczestnicy konkursu wraz ze swoimi nauczycielami i opiekunami przygotowali potrawy, którym nadali sympatyczne nazwy: „Truskawkowy puch”, „Galaretka pachnąca latem”, „Biszkoptowa pychotka” czy „Tęczowy deser”. Jednak o zwycięstwie decydował głównie smak i estetyka przygotowania serwowanego dania. Zwycięzców wyłoniło trzyosobowe jury złożone z przedstawicieli szkół, ale każdy miał możliwość częstowania się wspaniałymi przysmakami. W trakcie spotkania można było także samodzielnie przygotować truskawkowy deser z jogurtem i musli- zgodnie z prezentowaną ilustrowaną instrukcją.

Jednym z punktów spotkania było też wykonanie letniej pracy plastycznej
z wykorzystaniem aromatycznych przypraw.

„Smaki lata” upłynęły w radosnej i przepysznej atmosferze, dlatego już czekamy na następne.

Wyniki konkursu:

I miejsce: Paula Nowak, ZS w Barcinie – „Biszkoptowa pychotka”

II miejsce: Sandra Plewka, SP Mamlicz –„Truskawkowy puch”

III miejsce: Jakub Trela, SP Mamlicz – „Koktajl truskawkowy”

Radosław Biesiadecki razem z panią Magdaleną Kucharską

          

22 maja grupa uczniów nauczanych indywidualnie wraz z opiekunami odwiedziła największą hodowlę alpak w Polsce. Alpakoland w Klotyldzinie obok Margonina to gospodarstwo edukacyjne, gdzie można poznać życie na wsi. Są tu nie tylko alpaki, ale również konie, osły, kozy, owce, króliki, świnie, gęsi, kaczki, kury, kucyk, pies i kot. Największą atrakcją było karmienie alpak. Podawaliśmy im pocięte marchewki z dłoni lub z ust. Alpaki są bardzo przyjaznymi zwierzętami, lubią kontakt z ludźmi. Terapia z ich udziałem to alpakoterapia. Mieliśmy też okazję karmić kozy i owce oraz pojeździć na kucyku. Na koniec był grill i zabawy na placu. Klotyldzin to piękne miejsce - każdemu polecamy wizytę w Alpakolandzie! Za mile spędzone chwile dziękujemy organizatorom z Zespołu Publicznych Szkół w Piechcinie: p. Joannie Garwol i p. Marii Kowalskiej - Bembenek.

Monika Łukomska