|

We wtorek, 29 października klasa Vb wzięła udział w realizacji projektu “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy”, w ramach której tworzyła bukiety z ziół w słoikach. Celem zajęć było zaciekawienie uczniów wykorzystywaniem ziół i roślin w różny sposób. Uczniowie dowiedzieli się do czego wykorzystywane są poszczególne zioła w przemyśle spożywczym. Lubczyk, mięta czy szczawik są nie tylko aromatycznymi przyprawami spożywczymi, ale pięknymi roślinami ozdobnymi. Zajęcia zostały przygotowane ze środków Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Barcinie pozyskanych w projekcie TESCO “ Decydujesz, pomagamy”.

Arleta Nowak

|

W poniedziałek 28.10.2019 r. w Kolorowym Zakątku gościliśmy wyjątkową osobę - strażniczkę Kurhanu w Złotowie - panią Danutę Wesołowską. Spotkanie odbyło się w ramach projektu “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy” realizowanego dzięki funduszom pozyskanym przez Towarzystwo Przyjaciół Dzieci w Barcinie. Pani Danuta, z zamiłowania zielarka, opowiadała o otaczających nas roślinach i pokazywała, w jaki sposób można je wykorzystać w codziennym życiu. Uczestnicy spotkania mieli możliwość samodzielnie zrobić ziołowy napar oraz zasadzić miętę przywiezioną z Maroka. Mamy nadzieję, że to nie ostatnie spotkanie z panią Danutą i jej pasją.

Monika Łukomska

|

W sobotę 25 października po raz kolejny spotkaliśmy się w Kolorowym Zakątku na zajęciach wolontaryjnych „Chwila oddechu”, które skierowane są do wszystkich dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych z naszej gminy. Przybyły zarówno przedszkolaki jak i starszaki a opiekę nad nimi sprawowali wolontariusze: nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół w Barcinie. Tematyką obecnego spotkania stała się panująca wkoło jesień. Zajęcia rozpoczęły się w rytm jesiennych piosenek, do których wspólnie wykonywaliśmy pląsy i układy z wykorzystaniem chusty animacyjnej. Był też czas na swobodną zabawę z rówieśnikami i wolontariuszami oraz cieszenie się smakiem darów jesieni: jabłek. Najmłodsze dzieci zostały zaangażowane do prac przy projekcie „Ziołowe przyprawy z własnej uprawy ” realizowanym we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci w Barcinie. Własnoręcznie sadziły ziołowe sadzonki do specjalnie przygotowanych donic z ziemią. W podobnych zajęciach uczestniczyli już uczniowie naszej szkoły podczas terapii kuchennej. Na koniec każdy chętny mógł wykonać jesienną pracę plastyczną. Do zobaczenia na kolejnym sobotnim spotkaniu 23 listopada. Zapraszamy wszystkich, którzy zechcą włączyć się we wspólne zajęcia w ramach wolontariatu.

Magdalena Kucharska, Monika Łukomska, Karolina Moritz

|

W ostatni poniedziałek roku szkolnego w „Kolorowym zakątku” odbył się kolejny, czyli jedenasty już gminny konkurs kulinarny „Smaki lata” realizowany w ramach projektu terapii kuchennej „Zdrowe wypieki”. Przy wspólnym stole zgromadzili się uczniowie o specjalnych potrzebach edukacyjnych z różnych placówek naszej gminy. Przybyli przedstawiciele Szkoły Podstawowej w Mamliczu, Szkoły Podstawowej nr 1 oraz z Zespołu Szkół w Barcinie. Gościliśmy także dzieci z wszystkich przedszkoli w naszym mieście.

Uczestnicy konkursu wraz ze swoimi nauczycielami i opiekunami przygotowali potrawy, którym nadali sympatyczne nazwy: „Truskawkowy puch”, „Galaretka pachnąca latem”, „Biszkoptowa pychotka” czy „Tęczowy deser”. Jednak o zwycięstwie decydował głównie smak i estetyka przygotowania serwowanego dania. Zwycięzców wyłoniło trzyosobowe jury złożone z przedstawicieli szkół, ale każdy miał możliwość częstowania się wspaniałymi przysmakami. W trakcie spotkania można było także samodzielnie przygotować truskawkowy deser z jogurtem i musli- zgodnie z prezentowaną ilustrowaną instrukcją.

Jednym z punktów spotkania było też wykonanie letniej pracy plastycznej
z wykorzystaniem aromatycznych przypraw.

„Smaki lata” upłynęły w radosnej i przepysznej atmosferze, dlatego już czekamy na następne.

Wyniki konkursu:

I miejsce: Paula Nowak, ZS w Barcinie – „Biszkoptowa pychotka”

II miejsce: Sandra Plewka, SP Mamlicz –„Truskawkowy puch”

III miejsce: Jakub Trela, SP Mamlicz – „Koktajl truskawkowy”

Radosław Biesiadecki razem z panią Magdaleną Kucharską

|

          

22 maja grupa uczniów nauczanych indywidualnie wraz z opiekunami odwiedziła największą hodowlę alpak w Polsce. Alpakoland w Klotyldzinie obok Margonina to gospodarstwo edukacyjne, gdzie można poznać życie na wsi. Są tu nie tylko alpaki, ale również konie, osły, kozy, owce, króliki, świnie, gęsi, kaczki, kury, kucyk, pies i kot. Największą atrakcją było karmienie alpak. Podawaliśmy im pocięte marchewki z dłoni lub z ust. Alpaki są bardzo przyjaznymi zwierzętami, lubią kontakt z ludźmi. Terapia z ich udziałem to alpakoterapia. Mieliśmy też okazję karmić kozy i owce oraz pojeździć na kucyku. Na koniec był grill i zabawy na placu. Klotyldzin to piękne miejsce - każdemu polecamy wizytę w Alpakolandzie! Za mile spędzone chwile dziękujemy organizatorom z Zespołu Publicznych Szkół w Piechcinie: p. Joannie Garwol i p. Marii Kowalskiej - Bembenek.

Monika Łukomska

|

Stowarzyszenie “Otwarte Umysły“ po raz kolejny pozyskało środki z Urzędu Miasta i Gminy Barcin na kontynuację terapii kuchennej. Dzięki dotacji w wysokości 2500 zł. od marca do grudnia zostanie zrealizowany cykl zajęć pt. “Zdrowe wypieki”. W kuchni oraz sali zajęć praktycznych “Kolorowego Zakątka” spotykać się będą wolontariusze Zespołu Szkół w Barcinie oraz dzieci i młodzież o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Wspólnie zdobędą nowe umiejętności w zakresie samoobsługi, a przede wszystkim przygotowywania zdrowych posiłków. 11 marca odbyły się pierwsze zajęcia, podczas których na kuchennym stole królowały warzywa. Okazało się, że marchew i fasola mogą być głównymi składnikami pysznych, chrupiących kotlecików.

Zapraszamy na kolejne wypieki w poniedziałki od 14.45 do 16.15.

Julia Kęsicka -uczestnik projektu