Od 7 września do 21 grudnia 2020 r. w Kolorowym Zakątku odbył się cykl zajęć kulinarnych w ramach projektu “Eko-kuchnia” realizowanego przez stowarzyszenie “Otwarte Umysły”, a dofinansowanego przez Urząd Miasta        i Gminy Barcin. 

Zajęcia skierowane były do dzieci i młodzieży niepełnosprawnej oraz wolontariuszy - uczniów Zespołu Szkół w Barcinie. Głównym celem spotkań była nauka samodzielności, a przede wszystkim przygotowywanie zdrowych posiłków i wdrażanie zasad dbania o środowisko, w tym nauka segregowania odpadów. 

W trakcie całego cyklu powstało wiele zdrowych i smacznych potraw, m.in.: bułeczki z ziarnami, krem z dyni i buraków, kotleciki selerowe, orkiszowa pizza, makaron z sosem warzywnym, szpinakowo-pomidorowe rolady, warzywne chipsy, tatar z awokado, placuszki  z soczewicy, zapiekane jabłka, brownie z fasoli, zupa grzybowa i świąteczne paszteciki.  

Ważnym elementem projektu były gminne warsztaty jesienne “Dary Natury”, które ze względu na panującą pandemię odbyły się w systemie hybrydowym. 

Uwieńczeniem całego przedsięwzięcia było jak zawsze spotkanie wigilijne, które stanowiło sprawdzian zdobytych umiejętności. Wszyscy poradzili sobie z przygotowaniem barszczu i świątecznych pasztecików, a ich trud został nagrodzony upominkami pozostawionymi przez Gwiazdora. 

 

W ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w Kolorowym Zakątku wolontariusze udowadniali młodszym kolegom i koleżankom, jak interesująca potrafi być książka. Nie tylko czytali krótkie opowiadania i wierszyki, ale pokazywali, jak można w ciekawy sposób przedstawić usłyszaną treść. Wspólnie tworzyli prace plastyczne, muzykowali, tańczyli i wykonywali ćwiczenia ruchowe. Było radośnie, kolorowo, twórczo!

19 lutego troje uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi z naszej szkoły wraz ze swoimi nauczycielami, panią Moniką Łukomską i panią Magdaleną Kucharską wyjechało na “Warsztaty zimowe” do Szkoły Podstawowej w Mamliczu. Impreza miała charakter plastyczno- sportowy, ale nie zabrakło na niej również akcentów czysto kulinarnych, jak na czas karnawału przystało. Tym razem odstawiliśmy na drugi plan pączki oraz faworki i wszyscy skupiliśmy się na świętowaniu Międzynarodowego Dnia Pizzy, który przypada 9 lutego. Każdy uczeń (wraz ze swoim opiekunem) miał za zadanie przygotować  jak najsmakowitszy kawałek tego przysmaku w wersji plastycznej. Nasze prace mieniły się wszystkimi kolorami tęczy, co tylko wzmogło apetyt na prawdziwą pizzę. Oczywiście zostaliśmy nią poczęstowani. Była przepyszna! Na koniec, w sportowych zmaganiach slalomowych sprawdzaliśmy naszą sprawność ruchową. Wróciliśmy bardzo zadowoleni.

Magdalena Kucharska

19 lutego w  w Kolorowym Zakątku odbył się bal dla dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych.  W tanecznych rytmach pożegnaliśmy czas karnawału. Podczas spotkania uczestnicy korzystali z możliwości zrobienia sobie zdjęć w FOTOBUDCE, pomalowania twarzy, uczestnictwa w zabawach muzyczno-ruchowych. Przyjemnością było również spożycie poczęstunku i spędzenie czasu razem przy wspólnym stole.

Arleta Nowak, Paulina Jasnowska

wigiliaW poniedziałek 9.12.2019 r. odbyło się świąteczne spotkanie w Kolorowym Zakątku. Brali w nim udział uczestnicy terapii kuchennej oraz ich opiekunowie. Zajęcia te prowadziły p. M. Kucharska, p. M. Łukomska, p. K. Moritz i p. M. Zimińska. Jak na wigilię przystało wszyscy przygotowywali paszteciki z kapustą  i grzybami, a w wielkim garnku gotował się barszcz. Drugą część - zajęcia plastyczne przygotowały: p. A. Głowicka - Koczorowska, p. J. Świeboda, p. P. Jasnowska, p. A. Nowak i p. M. Wardęcka. Uczestnicy wykonywali świąteczne wieńce z papierowych talerzyków, krepy i kolorowych ozdób. W pięknie przystrojonej sali, przy zastawionym stole i odgłosach kolęd wszyscy poczuli klimat nadchodzących świąt.

                                     Nikola Plewka kl.VIIa

We wtorek, 29 października klasa Vb wzięła udział w realizacji projektu “Ziołowe przyprawy z własnej uprawy”, w ramach której tworzyła bukiety z ziół w słoikach. Celem zajęć było zaciekawienie uczniów wykorzystywaniem ziół i roślin w różny sposób. Uczniowie dowiedzieli się do czego wykorzystywane są poszczególne zioła w przemyśle spożywczym. Lubczyk, mięta czy szczawik są nie tylko aromatycznymi przyprawami spożywczymi, ale pięknymi roślinami ozdobnymi. Zajęcia zostały przygotowane ze środków Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Barcinie pozyskanych w projekcie TESCO “ Decydujesz, pomagamy”.

Arleta Nowak